Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het is haast vanzelfsprekend dat er water beschikbaar is op een festival, maar hierbij komt veel meer om de hoek kijken. Jan Smulders, Project Leider bij het Nederlandse bedrijf MTD, bouwt jaarlijks samen met zijn collega’s meer dan 1500 tijdelijke waterinstallaties in meer dan 50 landen. Denk aan Tomorrowland, Q-BASE, de Olympische Spelen en het WK voetbal. Jan: “We zijn op zoek naar goede, hardwerkende monteurs die het leuk vinden om wereldwijd op festivals te werken.”

Veel festivals vinden in the middle of nowhere plaats, waar een kraan om water te tappen in geen velden of wegen te bekennen is. “Festivalgangers staan er vaak niet bij stil, maar water is (overal natuurlijk) essentieel”, vertelt Jan. Hij en zijn team vliegen daarom heel de wereld over om evenementen te voorzien van waterinstallaties. “Denk aan de festivalcateraars en de barren die water nodig hebben om te spoelen of te koken, de toiletten (geen dixi’s), wasbakken om je handen te wassen en eventueel douches wanneer er ook een camping bij is. De crewcatering, crewtoiletten, EHBO-posten en soms installeren we speciale drinkwaterpunten voor bezoekers.”

“MTD heeft niet voor niets het keurmerk veilig drinkwater”

Hierdoor komt Jan op een behoorlijk aantal festivals terecht. “Ik heb dit jaar Defqon.1, Tomorrowland, The Qontinent en Mysteryland gemaakt. Maar we werken ook op Pussy lounge, Intents Festival, Supersized Kingsday, Q-BASE, Decibel outdoor, Parookaville en vele andere evenementen.” Een aardig lijstje met namen die de gemiddelde festivalganger graag in zijn of haar agenda zou willen hebben. De grootste klus waar Jan aan heeft gewerkt, was de Olympische Spelen in Londen. “Dit was één van onze grootste klussen. We hadden een super team van ongeveer 125 personen. Het was zwaar, maar zeer mooi en een gave ervaring.”

Het installatiebedrijf levert dan ook diensten van A-tot-Z aan als het gaat om water. “MTD is marktleider op het gebied van tijdelijke watervoorzieningen”, begint Jan uit te leggen. “Wij leggen een compleet waternetwerk aan, zorgen voor kwaliteit en veiligheid en zorgen na het project dat alles weer afgebroken wordt. Of het nu gaat om drinkwater voor keukens, douches en barren of om grijs water (denk daarbij aan water uit meren of rivieren) waarmee we toiletten kunnen doorspoelen. Al dat afvalwater moet dan ook weer afgevoerd worden. Dit kan dan gewoon naar het riool toe gaan of wordt tijdelijk opgevangen in bufferzakken die weer geledigd worden door middel van tankwagens. Ook hebben we containers die vervuild water zuiveren, om bijvoorbeeld daarmee de toiletten door te spoelen of zo te lozen als oppervlaktewater. Het is dus een complete watercyclus die MTD levert. We beginnen met kleine leidingen en pompjes en als de afstand langer wordt, worden het steeds grotere pompen en dikkere leidingen om bij het eindpunt uit te komen.” Hierdoor kan jij op de camping onder de douche springen of je handen wassen bij de toiletten.

“Al het water dat wij aansluiten is drinkwater”

Op verschillende festivals – vooral de kleinere – zie je bij de toiletten wel eens staan: ‘Geen drinkwater.’ Maar kan je het water nou ook écht niet drinken? “Al het water dat wij aansluiten is drinkwater (alleen het water voor doorspoelen van toiletten is af en toe grijs water)”, verklaart Jan. Maar dat wil nog niets uitsluiten. “Wij kunnen namelijk niet volledig garanderen dat er uit de wasbakken veilig drinkwater komt, omdat wij deze niet altijd leveren vanuit MTD. Wij weten dan ook niet of deze goed gedesinfecteerd zijn voor drinkwater. Als ik weet dat het door MTD is aangesloten,  durf ik het wel te drinken. Wel even laten doorlopen voor gebruik, zodat het water koud is. Soms willen organisatoren dit niet, omdat ze dan minder water verkopen.”

Het opbouwen en installeren op het festival, brengt aardig wat werk met zich mee. “Vaak zijn wij één van de eerste mensen op het terrein, voordat het druk wordt op het terrein en we nog enigszins de ruimte hebben. Kijkend naar mijn ervaring van dit jaar zijn we bij Defqon.1 ongeveer twee weken voor opening ter plaatse en bij Tomorrowland zelfs vier weken voor opening.” Een plek waar je het water vandaan kunt halen, zoals in een verlaten landschap als Q-BASE, kan vrij lastig zijn. “Het water komt altijd van een bestaande waterhydrant. Het zal je verbazen op hoeveel plekken dat is, maar inderdaad soms vind je niet zomaar een waterpunt. Omdat we internationaal werken zijn we al op diverse plekken geweest waar dat echt een uitdaging blijkt. Afhankelijk van de afstand en verbruik, plaatsten we leidingen en drukverhogers om de gevraagde hoeveelheid water te voorzien. Niets is te ver voor MTD.”

MTD_DownTheRabbitHole3
Mede doordat MTD een familiebedrijf is dat meer dan 30 jaar geleden werd opgericht, is de gezelligheid binnen het team erg belangrijk. Jan: “Natuurlijk genieten wij ook van het festival waar we mogen werken. Het zijn vaak lange en zware dagen tijdens de opbouw. Als we alles goed hebben aangesloten, hebben we het tijdens de service vrij rustig en kunnen we zeker ook genieten van het feest dat we samen hebben opgebouwd. Niet zoals de bezoekers, maar wel met een klein biertje aan het einde van de werkdag.”

Op de festivals komt Jan verschillende uitdagingen tegen, zoals de warmte waar we afgelopen zomer mee te maken hadden. Jan werkte op Tomorrowland tijdens de hittegolf: “Er zijn ongeveer 10 vernevelaars en 20 waterkanonnen extra geplaatst, waardoor wij ook meer werk hebben moeten leveren; daar is ongeveer 2 kilometer extra leiding voor gelegd. Hierdoor zaten we wel ongeveer aan de maximum capaciteit van het water dat we konden leveren.”

Hygiëne en controle

Veilig (drink)water staat volgens Jan voorop bij MTD. “Wij bieden kwaliteit en zekerheid. We hebben dan ook een Research & Development team met o.a. een Water- & Quality Manager die, zoals de naam het al zegt, onze kwaliteit waarborgt. We nemen zelf natuurlijk monsters om te testen, maar belangrijk om te vermelden is dat we het water altijd laten testen door een onafhankelijk laboratorium. Dat is een dubbelcheck voor ons en een stukje transparantie naar de klant.”

“Als wij ons hoofdnet hebben liggen worden al onze leidingen gedesinfecteerd en daarna komt een onafhankelijk bedrijf watermonsters nemen zodat we ook zeker weten dat we drinkwater leveren. We plaatsen spoelleidingen op ons hoofdnet zodat het water koud genoeg blijft (liefst onder de 20 graden, maar maximaal 25 graden), zodat bezoekers geen last krijgen van ziektes zoals legionella.”

MTD interview Jan Smulder festivals evenementen

Op de grootste festivals en evenementen werken met water?

Jan is door hard te werken bij MTD terecht gekomen. “Ik had geen ervaring. Mijn achtergrond zit in het bank- en verzekeringswezen. Als je van hard werken houdt en goed met gereedschap overweg kunt en gewoon wilt leren van monteurs, kun je zo bij ons beginnen met werken.” Via verschillende wegen komen de werknemers dan ook bij MTD terecht. “Mede door de sterke groei, werken we nu met crewleveranciers en voornamelijk zzp’ers uit de evenementenbranche (van deze groep zijn er meerderen die al jaren voor ons werken).”

“Ons motto: ‘The show must go on!’ MTD zoekt een harde werker, die niet te beroerd is zijn handen uit de mouwen te steken, die het vak wilt leren en waar nodig van zijn fouten. We zoeken een teamplayer die ook zelfstandig zijn weg weet te vinden. Je werkt mee aan toffe projecten op gave locaties, maar het zijn vaak lange dagen. Daar moet je voor openstaan. Vanzelfsprekend wordt dat goed beloond. Check de vacature voor monteur(s) op de website. Daarnaast kun je bij interesse altijd bellen of mailen voor een kop koffie en kennismaking.”

Ben jij op zoek naar een uitdagende functie, op de grootste evenementen ter wereld? Ga dan naar de website van MTD voor de vacatures – ook voor open sollicitaties.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina’s MTD en Defqon.1

Reageren