Elsie van Ginkel
Door Elsie van Ginkel

Hardstyle staat bekend om zijn energieke beats en krachtige baslijnen. Het genre heeft niet alleen invloed gehad op andere muzikale genres, maar ook op verschillende subculturen. Van mode tot dans en van levensstijl tot evenementen, de subculturen binnen hardstyle weerspiegelen een unieke wisselwerking van creativiteit en gemeenschapsgevoel.

De oorsprong van hardstyle

Om de subculturen binnen hardstyle beter te begrijpen, is het belangrijk om eerst even naar de oorsprong van het genre te kijken. Hardstyle ontstond aan het begin van de jaren 2000 in Nederland, als een fusie van hardcore en hard trance. Het kenmerkt zich door een tempo van ongeveer 150-160 beats per minuut, zware bass kicks en melodieën die variëren van rauw en duister tot vrolijk en melodisch. Deze muzikale diversiteit heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende subgenres, elk met zijn eigen geluid en esthetiek. Hardstyle vind je niet alleen terug op festivals of in clubs, het genre wordt ook gebruikt als soundtrack bij casino spellen en er zijn zelfs radiostations die volledig gewijd zijn aan hardstyle, zoals Q-Dance Radio en Slam!

De verscheidenheid aan subculturen

De raw style cultuur: De raw style subcultuur richt zich op duistere en industriële geluiden. Fans van raw style houden van stoere en rauwe esthetiek, zowel in muziek als in hun uiterlijk. Deze subcultuur staat bekend om zijn krachtige beats, wat vaak leidt tot intensieve dansstijlen zoals hakken en shuffle. Radical Redemption en Warface zijn daar een goed voorbeeld van.

Euphoric hardstyle scene: Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de euphoric hardstyle scene, die zich richt op melodieën die emotie en opwinding oproepen. Fans van euphoric hardstyle bewonderen de harmonieuze combinatie van krachtige beats met emotioneel geladen melodieën. Deze subcultuur omvat vaak een meer kleurrijke en vreugdevolle esthetiek, zowel in kleding als in dans. Headhunterz, en dan vooral de tracks ‘Dragonborn’ en ‘Destiny’, worden beschouwd als een van de pioniers van de euphoric hardstyle.

Freestyle en cross-over: Naast de meer traditionele subgenres zijn er ook freestyle en cross-over stijlen binnen hardstyle. Freestyle DJ’s en producers mengen vaak verschillende genres en invloeden, waardoor unieke en onvoorspelbare tracks ontstaan die veel muziekfans aanspreken. Deze subcultuur moedigt creativiteit en experimenteren aan, zowel op de dansvloer als daarbuiten. Cross-over tracks met bijvoorbeeld trap, techno of zelfs popmuziek trekken bovendien nieuwe luisteraars aan en zorgen ervoor dat het genre meer mainstream wordt.

Hardstyle evenementen en festivals

Hardstyle festivals in Nederland en België, zoals Defqon.1, Qlimax en de hardstyle stage op Tomorrowland, trekken tienduizenden fans van over de hele wereld aan. Deze evenementen bieden niet alleen een platform voor de beste hardstyle DJ’s en acts, maar versterkt ook de banden tussen fans.

Defqon.1 staat bekend voor zijn kleurrijke decors, diverse line-up en indrukwekkende vuurwerkshows, terwijl Qlimax het moet hebben van zijn mystieke en duistere sfeer. Maar hardstyle festivals zijn er niet alleen in Europa; in Las Vegas kun je naar EDC Las Vegas, een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld. Hoewel EDC voornamelijk gericht is op elektronische muziekstijlen, zoals EDM, house en trance, zijn er ook hardstyle artiesten en podia aanwezig.

Hardstyle festivals vieren niet alleen muziek en dans, maar ook de unieke mode en stijl die bij de verschillende subculturen horen. Fans kleden zich vaak in overeenstemming met de esthetiek van hun favoriete subgenre, variërend van industriële outfits en zwarte kleding tot kleurrijke en opvallende kostuums die de euforie van euphoric hardstyle weerspiegelen.

Hardstyle mode en expressie

Mode speelt een cruciale rol binnen de subculturen van hardstyle. Fans tonen hun persoonlijkheid en toewijding aan het genre door middel van hun kledingkeuze. Deze mode-uitingen zijn niet alleen een uiting van individuele stijl, maar ook een manier om verbondenheid te tonen met de bredere hardstyle gemeenschap.

Typische kledingstukken zijn oversized hoodies, bomberjacks, en trainingsbroeken, vaak in zwart, wit of felle neonkleuren. Logoprints en grafische ontwerpen zijn ook populair. Accessoires spelen een belangrijke rol. Denk daarbij aan grote zonnebrillen en snapback petten. Schoenen variëren van sneakers tot opvallende laarzen.

Wat de stijl echt onderscheidt, is de nadruk op vrijheid en individualiteit. Het is niet ongewoon om mensen te zien die hun eigen draai geven aan de trend, door bijvoorbeeld patches, pins of zelfs zelfgemaakte kledingstukken.

Wat brengt de toekomst voor hardstyle?

Naarmate hardstyle blijft evolueren en groeien, zullen ook de subculturen binnen het genre veranderen. Nieuwe generaties fans brengen vaak frisse perspectieven en innovatieve benaderingen met zich mee, zowel qua muziek als qua kledingstijl.

Een belangrijke trend is de integratie van nieuwe technologieën. AI en geavanceerde software kunnen producenten helpen om unieke geluiden te creëren en grenzen te verleggen. Dit kan leiden tot nog meer experimentele en futuristische composities.

Daarnaast zal het genre ongetwijfeld nog verder doorbreken. Hardstyle festivals trekken al grote menigten aan, en, naarmate het genre nog populairder wordt, wordt verwacht dat artiesten uit verschillende culturele achtergronden hun eigen invloeden zullen toevoegen aan het genre.

Hardstyle muziek is meer dan alleen een muziekgenre; het is een cultureel fenomeen dat mensen van over de hele wereld samenbrengt met zijn krachtige beats, en unieke levensstijl.

Reageren