In mijn blogs zal ik de hardstyle-scene vanuit een sociologisch perspectief benaderen. Dit betekent dat ik het abnormale normaliseer en het gewone zal vervreemden. Het doel is om alle aspecten rondom hardstyle op een educatieve manier bloot te leggen, ter wille van het realiseren van meer begrip voor de scene. Hierbij verkondig ik geen waarheid. Mijn stukken zijn enkel essays – afgeleid van het Franse woord essayer: poging tot. Ze zullen velen vervelen, maar hopelijk voor anderen als voer voor het brein dienen.
Een paar weken terug is Q-dance met het nieuwe concept gekomen voor Defqon.1 2016: ‘Dragonblood’. Een goed moment om stil te staan bij een van de eerdere concepten van Defqon.1. In 2010 kwam Defqon.1 namelijk met het concept ‘No Time To Waste’. Op de prachtige locatie van het Almere strand werd de mainstage op uiterst artistieke wijze omgetoverd tot een enorme klok. Ook het anthem, gemaakt door Wildstylez, verwijst naar dit uiterst fascinerende mechanisme. Langzaam maar zeker, seconde voor seconde, liet dit fascinerende instrument de climax van ‘quality time’ dichterbij komen.
De klok is een intrigerend apparaat omdat het uiterst accuraat is in de vertoning van tijd – accurater dan kalenders en zonnewijzers. Maar nog fascinerender is dat met de invoering van de klok tijd tastbaar wordt. Niet langer is tijd enkel en alleen een ervaring van voortgang en verandering. Tijd kan ineens onafhankelijk bestaan van de menselijke ervaring en wordt objectief meetbaar.
Wanneer de structuur van tijd wordt losgelaten, kan een slechte set ervaren worden als drie uur en een goede set binnen vijf minuten voorbij zijn. Het is alleen door het houvast aan de klok dat onze ervaring secundair wordt en we vaststellen dat de set precies een uur heeft geduurd. Kortom, voortgang en verandering bestaan, maar tijd is niets meer dan een creatie van de mens vormgegeven in de wijzers van een klok. Het is door de creatie van dit mechanisme dat tijd wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de mens. Wij zijn verantwoordelijk voor de tijd – tijd wordt niet meer gebruikt, maar wordt gespendeerd – en dus ontstaat de mogelijkheid dat tijd verloren kan gaan, uiteindelijk resulterend in een gevoel van ‘no time to waste’.
De gehele toepassing van een klok staat lijnrecht tegenover de principes waar de hardstyle scene om draait. Het gaat niet om punctualiteit, structuur, orde en precisie. Het gaat om anarchie, rebellie, chaos en disorder. Festivals zijn er om de belastende druk van tijd eindelijk los te laten. Jezelf te onttrekken uit een wereld bezeten van organisatie en structuur.
Defqon.1 2010 heeft het idee van ‘no time to waste’ proberen vorm te geven doormiddel van een klok; de schepper van dit moreel. Toch had men zich, om het gevoel van een festival te pakken, juist moeten onttrekken uit de vormgeving van tijd en de klok moeten afwijzen. Hierin hadden ze de essentie van het festival wezen in mijn ogen wél gepakt; Het evenement als tegenhanger van de klok. De chaos, rebellie en disorder eigen maken om een zo compleet mogelijk gevoel van vrijheid te creëren. Time-tables afzweren. Time-tables zijn de illustratie van hoe panisch men vasthoudt aan tijd; hoe tijd geïntegreerd is in ons systeem, waardoor we niet meer bewustzijn dat het maar een artefact is. De dood aan time-tables en de gladiolen voor disorder. Elke vorm van kritiek op dit idee, dient als voorbeeld van hoe panisch de mens zich aan tijd vasthoudt.
Evenementen en festivals zijn ervoor om de tijd te vergeten, om te stappen uit een wereld van orde en structuur, om zo een onvergetelijke tijd te hebben. Want pas wanneer men zich loslaat aan de veiligheid en houvast van tijd, en dus de tijd vergeet, lijkt tijd pas onvergetelijk te worden.