Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Deze week versoepelde het kabinet voorzichtig een aantal maatregelen tegen het coronavirus, maar hier zat weinig goed nieuws bij voor onze geliefde evenementen. Het lijkt erop dat dit nog wel even gaat duren, maar verschillende sectoren uit de evenementenwereld willen duidelijkheid: “80% van de tentenbranche is na een jaar failliet.”

LEES OOK: “Grote evenementen moeten wachten op coronavaccin”

Een dag na de persconferentie, toen minster de Jonge goed nieuws vertelde voor een hele hoop branches, kon Martijn van den Broek – werkzaam bij tentenverhuurder Van Ham Tenten & Podia – zijn oren niet geloven. “Eerst zouden evenementen pas weer na 1 september plaats kunnen vinden”, zegt hij tegenover NPO Radio 1“En dan vandaag in een briefje – met de gedachten alsof niemand dat ziet – wordt het nieuws dat grote evenementen niet mogen plaatsvinden totdat er een vaccin is zó naar buiten gebracht. Terwijl duizenden mensen in de branche op omvallen staan. Iedereen vraagt zich af: hoe lang hebben we nog? Moet ik over 1 of 2 maanden al faillissement aanvragen?”

Ondanks dat er bepaalde (kleine) voorzieningen zijn vanuit de overheid, is het voor festivalwerkers bijna onmogelijk om een jaar lang stil te liggen. “We snappen dat grote evenementen met duizenden mensen niet mogelijk is zijn”, gaat Van den Broek verder. “Maar werkelijk alles wordt over 1 kam geschoren. Voor niemand is duidelijk wat ‘grote evenementen’ zijn. Een dorpsfeest met een paar honderd man kan nu ook niet doorgaan, want ook die hebben een vergunning nodig, en is dus nu niet toegestaan. Nu wordt er gezegd dat er eerst een vaccin is, zijn er geen evenementen toegestaan. Maar net als dat er perspectief geboden wordt voor de horeca, hebben wij dat ook mondjesmaat nodig.” Dit geldt niet alleen voor tentenverhuurders, maar ook voor leveranciers, geluidstechnici en vele anderen.

De evenementenbranche voelt zich in de steek gelaten

Van den Broek wil graag een stip op de horizon. “Eerst was dat 1 september. En je hebt ook toekomstperspectief nodig, bijvoorbeeld bij de bank. De onzekerheid zorgt ervoor dat je niet kunt acteren. Want waarom mag bijvoorbeeld een bruiloft voor 100 man nu wel in een gebouw gehouden worden, maar niet buiten in een tent?”

Van den Broek verwacht dat hij en zijn collega’s, van 275 Nederlandse verhuurbedrijven en zo’n 5.500 werknemers, dit jaar 385 miljoen euro mislopen. 

Omslagfoto via Facebook-pagina Harmony of Hardcore

Reageren