Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Ten minste tot 1 september 2020 zullen er in Nederland geen evenementen plaatsvinden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe gaan we hierna verder? Om het festivalseizoen van 2021 te kunnen waarborgen, zou een garantiefonds van de staat de oplossing kunnen zijn. 

LEES OOK: Hoe de coronacrisis de Nederlandse evenementenbranche aantast 

Zo wordt in een artikel van de NOS uitgelegd. Sinds eind februari hebben verzekeraars de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald. Dit houdt in dat organisaties dit jaar nog aanspraak kunnen maken op hun verzekering, máár dat er in 2021 niks meer wordt uitgekeerd – wat natuurlijk erg problematisch zou kunnen zijn voor het festivalseizoen van volgend jaar.

Maarten van Denderen is de oprichter van Klap No Risk, een organisatie die evenementenverzekeringen verzorgt. Hij legt uit waarom deze dekking bij een pandemie uit de pakketten zijn verdwenen: “Als verzekeraar kijk je: hoe groot is het risico, en wil ik dat overnemen tegen een bepaalde premie. Het risico is nu zo groot, dat de premie heel erg hoog wordt. Dan kun je je net zo goed niet verzekeren. Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert.”

Festivals 2021 coronavirus COVID-19 garantiefonds

Garantiefonds voor het festivalseizoen van 2021?

Het is volgens Van Denderen dan ook van groots belang dat er een oplossing voor organisaties komt, “om te voorkomen dat het festivalseizoen volgend jaar ook in het water valt.” De evenementenverzekeraar stelt hierbij een garantiefonds voor, waarbij de overheid verzekeraars belooft een deel van de kosten op zich te nemen als evenementen volgend jaar afgelast moeten worden door overdraagbare ziekten.

Deze regeling zou van toepassing zijn voor wanneer een evenement door een besluit van de overheid niet door kan gaan, en zou alléén gelden voor evenementen vanaf 1000 bezoekers die al sinds 2019 plaatsvinden. Daarnaast zou de staat alleen kosten vergoeden wanneer dat nodig is voor Nederlandse belanghebbenden, “zoals Nederlandse podiumbouwers, technici en artiesten. Van deze kosten wordt een vooraf bepaald percentage vergoed, het minimumbedrag om het voortbestaan van de organisaties en hiermee de volledige branche te waarborgen.”

Wat de toekomst van evenementen zal brengen, blijft op dit moment dus nog onzeker. Wel is het duidelijk dat evenementenorganisaties steun nodig zullen hebben van de overheid, waarbij een garantiefonds volgens velen een goede oplossing zou zijn.

Om op de hoogte te blijven van de laatste informatie omtrent het coronavirus kun je de website van het RIVM in de gaten houden. Lees hier hoe jij met social distancing de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk tegen kan gaan. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

𝗕𝗥𝗘𝗔𝗞𝗜𝗡𝗚: 𝗔𝗟𝗟 𝗗𝗨𝗧𝗖𝗛 𝗙𝗘𝗦𝗧𝗜𝗩𝗔𝗟𝗦 𝗖𝗔𝗡𝗖𝗘𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗨𝗡𝗧𝗜𝗟 𝗦𝗘𝗣𝗧𝗘𝗠𝗕𝗘𝗥: 𝗡𝗢 𝗗𝗘𝗙𝗤𝗢𝗡.𝟭, 𝗜𝗡𝗧𝗘𝗡𝗧𝗦, 𝗗𝗢𝗠𝗜𝗡𝗔𝗧𝗢𝗥, 𝗗𝗘𝗖𝗜𝗕𝗘𝗟 𝗢𝗥 𝗠𝗔𝗡𝗬 𝗢𝗧𝗛𝗘𝗥𝗦 ⛔ The news every party lover has feared, has just been announced. Dutch Prime Minister Mark Rutte explained the measures of forbidding all events until the 1st of June, have been prolonged until the 1st of September ❌ Unfortunately this means the festival season as we know it, with highlights such as Intents Festival, Defqon.1 Festival, Dominator & many others, will NOT take place this year 😢 #Coronavirus #Festivals #Intents #Defqon #Dominator #Decibel #Hardstyle

Een bericht gedeeld door Hard News (@hardnewsnl) op

Omslagfoto via Facebook-pagina Defqon.1

Reacties

  • dovydas 31 mei 2020 - 08:40

    oh shit :d

    Quote

Reageren