Gehoorbescherming en festivals; een neverending story
Van muziek houden we allemaal. Tenminste, jij die dit artikel nu leest in ieder geval. Het is dan ook niet voor niets dat we graag naar festivals of indoor evenementen gaan om te genieten van de artiesten die stuk voor stuk de muziek draaien waar we zo’n grote liefhebber van zijn. De hele dag en/of nacht losgaan op die heerlijke, en veelal dreunende, beats. We kunnen er simpelweg geen genoeg van krijgen. Thuis of onderweg staat de muziek namelijk ook constant aan.
We mogen dus wel van geluk spreken dat we twee oren hebben. En natuurlijk een stel hersenen om die oren werkend te houden. Anders hadden we helemaal niet van muziek kunnen genieten en dat zou toch wel behoorlijk jammer zijn. Maar zorg jij eigenlijk wel goed voor je oren?
Nu horen we je denken, “ja jongens, ik weet dat harde muziek slecht is voor m’n oren, maar die ellendige oordopjes zitten voor geen meter.” Goed dat je jezelf dat beseft, maar weet je ook waarom het slecht is en waar het allemaal echt toe kan leiden? Veel mensen hebben hier namelijk geen flauw benul van, of zijn het inmiddels weer vergeten. Speciaal daarom even een korte opfriscursus.
Hoe ontstaat gehoorschade?
Diep in het oor bevindt zich het slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich zintuigcellen met daaraan duizenden hele kleine trilhaartjes. Die trilhaartjes vangen geluid op en sturen dit door naar de hersenen. Als we ouder worden slijten die trilhaartjes. Daarom horen veel mensen op latere leeftijd minder goed. Dat noemen we ouderdomsslechthorendheid.
Maar onder invloed van te hard geluid kan schade aan de trilhaartjes ontstaan. Dit kan in een keer gebeuren door extreem hard geluid, of door overbelasting, wanneer je te vaak of te lang aan extreem hard geluid wordt blootgesteld. Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door aan de hersenen. Daardoor hoor je slechter. Klinkt logisch, toch?
Minder horen is niet het enige
Maar daar blijft het vaak niet bij. Bij beschadiging van de trilhaartjes kan het namelijk ook voorkomen dat ze in plaats van geen informatie, de verkeerde informatie doorgeven, zoals een piep of een ruis. Dit noemen we tinnitus. Maar je kunt ook last krijgen van hyperacusis, waarbij je oren overgevoelig zijn voor bepaalde geluiden, of distortie, waardoor je geluiden vervormd hoort.
Ooit wel eens een piep in je oren gehad na een feest? Meestal is dit na een nacht slapen weer weg, maar stel je eens voor dat je die piep voor de rest van je leven moet horen. De kans dat hij blijvend wordt is namelijk iedere keer als het gehoor overbelast wordt groter.
Schade aan de trilhaartjes herstelt niet meer vanzelf. En op dit moment heeft de medische wetenschap ook geen manier om trilhaartjes te laten herstellen. Een beetje een beklemmende gedachte, maar als je wat beter voor je oren zorgt, hoef je hier gelukkig niet over in te zitten.
De bass is binnen de Hardstyle muziek erg belangrijk. Op de vraag of dit niet meer weggefilterd wordt dan de rest antwoord Janneke Swart van Alpine het volgende: “Hoge tonen zijn relatief meer schadelijk dan lage tonen. Bij oordoppen met non-lineaire demping (de meeste ‘normale’ filteroordoppen voor muziek, zoals de Alpine PartyPlug) worden de hoge tonen iets meer gedempt dan de lage. De muziekbeleving blijft zeer goed en zowel de bass als de hoge tonen blijven meer dan voldoende hoorbaar. Alpine heeft ook muziekoordoppen met lineaire demping: de Alpine PartyPlug Pro Natural. Deze oordoppen zijn ideaal als je voor perfecte muziekkwaliteit gaat! De filters dempen op elke toonhoogte nagenoeg evenveel. Je hoort de muziek precies zoals zonder oordoppen, alleen dan iets zachter. Je gehoor is zowel met de PartyPlug als met de PartyPlug Pro Natural uiteraard goed beschermd.”
“Maar die dingen zitten voor geen meter.”
Is iets dat veel mensen zeggen als het gaat over gehoorbescherming. Vaak is dit het geval bij de filteroordoppen die je o.a. op feesten zelf kunt kopen. Hoewel het relatief zachte, thermoplastische, materiaal ervoor zorgt dat het niet te belastend is voor je oren, is het niet gek dat ze na 12 uur niet meer zo heel prettig aanvoelen. Ze moeten je oren natuurlijk goed afsluiten, anders kan er nog steeds geluid ‘lekken’, want ieder oor is anders gevormd. Lang verhaal kort, filteroordoppen zijn universeel en vormen zich naar je oor, maar als je ze de hele dag in hebt (lees: 12 uur) dan kan het wel eens irriteren. Gelukkig zijn er ook nog oordopjes van zacht schuim.
“Die schuimen oordoppen zien er niet uit.”
Ook dit is een veelgehoord iets. Wegwerpoordopjes van schuim voelen vaak beter, omdat ze lekker zacht en kneedbaar zijn. Maar aan de andere kant is de enige taak van deze oordopjes om zoveel mogelijk te dempen. En dat kan inderdaad ten koste gaan van de muziekbeleving. Daarnaast blijven ze niet altijd goed zitten, omdat ze zo zacht zijn, en vallen ze daardoor snel uit.
Op maat gemaakte oordopjes bieden het beste van twee werelden. Hoewel deze kostentechnisch een stuk duurder zijn dan partyplugs (ze beginnen vanaf € 120,-), kun je ze wel heel lang gebruiken. Schuimen oordopjes zijn voor eenmalig gebruik en filteroordoppen gaan ongeveer een jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Op maat gemaakte partyplugs kunnen tot wel 4 of 5 jaar meegaan. Daarnaast worden op maat gemaakte partyplugs precies gevormd naar jouw gehoorgang, waardoor je ze kunt dragen zonder jezelf eraan te storen. Maar naast het feit dat deze oordopjes dempen, beter zitten én lang meegaan (je kunt ze ook zonder kleur bestellen, transparant dus, waardoor ze nog minder opvallen), wordt het geluid ook gefilterd.
Janneke Swart van Alpine zegt het volgende over gehoorbescherming: “Schuimoordoppen sluiten de gehoorgang helemaal af. Als je met deze oordoppen in naar muziek luistert klinkt het dof en afgevlakt. Alsof je met je hoofd in een vissenkom zit. Niet ideaal voor muziek dus. Filteroordoppen brengen het volume van de muziek terug naar een veilig niveau. De muziekbeleving blijft zeer goed en zowel de bass als de hoge tonen blijven meer dan voldoende hoorbaar.”
“Ik hoor toch juist minder door die dingen?”
Het klopt dat gehoorbescherming geluid dempt, dat is het hele idee ook erachter. Maar op maat gemaakte partyplugs filteren daarnaast ook schadelijke tonen en ruis weg, waardoor het geluid scherper en helderder wordt. Je kunt mensen hierdoor ook beter verstaan in een volle zaal.
Al met al zijn op maat gemaakt oordoppen een investering, maar is het een zeer kleine prijs om jarenlang ongestoord naar je favoriete muziek te kunnen luisteren. Want zeg nou zelf, hoewel we er geen genoeg van kunnen krijgen, is het toch wel fijn om ’s avonds op bed even de stilte te kunnen opzoeken.
Nog een aantal feiten en cijfers
- In Nederland bestaat er een convenant waardoor veel muziekorganisaties zich houden aan een geluidslimiet van max. 103dB. Maar ook bij 103dB kun je na 2,5 minuut al gehoorschade oplopen.
- 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de Oorcheck hoortest deed, kreeg de uitslag ‘niet goed’ (Hoorstichting.nl);
- Slechts 4% draagt consequent oordoppen tijdens het uitgaan (Hoorstichting.nl);
- 93% van de stappers heeft na het uitgaan een tijdelijke piep in zijn oren. Dit is tijdelijke lawaaidoofheid. Bij herhaling hiervan kan de piep blijvend worden! (Hoorstichting.nl);
- 25% van de jongeren heeft beginnend gehoorverlies en 20% heeft al een permanente piep in zijn/haar oren (Hoorstichting.nl).
Reageren