Hoe overleef je deze Hollandse hitte op festivals?
Deze week is het bloedje heet hier in Nederland, en ook dit weekend worden er voor Defqon.1 weer tropische weersomstandigheden voorspeld die kunnen oplopen tot over de dertig graden. Ronald van Litsenburg, voorman van Event Medical Service, weet wat je juist wel of niet moet doen wanneer de dansvloer aanvoelt als de binnenkant van een magnetron. “Het wapperen met een waaier zorgt er, wetenschappelijk gezien, niet voor dat je lichaamstemperatuur daalt.”
LEES OOK: ‘De vloek van Biddinghuizen’ is verbroken: dit is de weersverwachting voor Defqon.1 Festival 2019
Ronald en zijn team van EHBO’ers verzorgen het hele jaar door de Eerste Hulp op verschillende festivals zoals Free Festival, Daylight en Dreamfields. Soms loopt het aantal wel op tot 20 (!) per weekend. “En dat is dan alleen de zaterdag”, corrigeert Ronald meteen. “Wanneer de temperatuur stijgt, komen er meer gevallen bij ons binnen op de EHBO-posten dan normaal. Nederlanders zijn niet gewend om te dealen met deze hitte en verwachten soms dat ze kunnen feesten zoals ze dat altijd doen, met bijvoorbeeld het gebruik van alcohol en andere middelen. Festivallen is eigenlijk te vergelijken met het bedrijven van topsport en het is niet voor niets dat al die topsporters deze extreme situaties nabootsen.” Dit doen wij festivallers dus niet.
“Het is al een hele slijtageslag om 10 uur lang te feesten, laat staan als je verdovende middelen gebruikt”
De bekende waaiers – om een klein beetje wind te vangen op de dansvloer – worden veel gebruikt op een feestje, maar krijg je het juist niet warmer van het wapperen met zo’n ding? “Het zit eigenlijk puur tussen de oren dat zo’n waaier verkoeling brengt”, verklaart Ronald. Het is volgens hem te vergelijken met het placebo-effect. “Wanneer je waait en je voelt een briesje, dan denk je: ‘Oh, dat is lekker!’ En dit zorgt ervoor dat je denkt dat het verkoeling brengt wanneer je het zo warm hebt. Maar wetenschappelijk gezien gaat je temperatuur hier niet van omhoog of omlaag.”
Ook over het dragen van een pet heeft de hulpverlener een duidelijk advies. “Het dragen van een pet tegen de zon is prima, maar zet deze ook af wanneer je even de schaduw opzoekt. Je hoofd kan namelijk de hitte niet kwijt en daardoor krijg je het ook warm. Bij de Vierdaagse zie je bijvoorbeeld dat wandelaars hun pet onder de koude kraan doen en dan opzetten. Dit en een nat shirt/handdoek werken uitstekend tegen de hitte. Wanneer je gaat zwemmen en je gaat kopje onder, krijg je het namelijk ook een stuk koeler.”
Festivals doen zelf ook het één en ander tegen de hitte. “Bij binnenfeestjes zet je gewoon de airco aan, maar dat gaat bij festivals natuurlijk niet. Vaak zie je dat organisaties extra schaduwplekken creëren op het terrein en dat de zijkanten van tenten opengegooid worden. De luchtvochtigheid in zo’n tent wordt namelijk enorm en je krijgt al gauw het gevoel dat je kookt van binnen. Het ophangen van die industrieventilatoren zouden daarbij kunnen helpen.”
“Luister naar je lichaam en let ook op anderen”
Voor de festivaller die het (obviously) niet kan laten om een feestje te skippen door het warme weer, heeft Ronald enkele adviezen. “Eet wat zouts zoals een frietje (ook al heb je geen eetlust) om je zoutgehalte op peil te brengen. Drink ook eens wat anders dan water (maximaal 1 flesje per uur), zoals een colaatje. Bij verdovende middelen stijgt je temperatuur cumulatief, dus is het belangrijk om regelmatig je rust te pakken en af te koelen.” Ronald en zijn team zijn er in ieder geval op voorbereid. “Elk nadeel heb zijn voordeel: we weten dat het warm wordt. Dus hier spelen we op in, want die warmte zal de komende tijd nog wel blijven.”
Meer weten over hitte op festivals? Verschillende organisaties, zoals WiSH Outdoor en Intents Festival, laten weten wat er allemaal bij komt kijken als de temperatuur stijgt in dit artikel op Front of House.
Afbeeldingen via Facebook-pagina Defqon.1
Reageren