In Australië is de discussie over drugsgebruik op festivals weer losgebarsten na een drugsdode tijdens Knockout – Games of Destiny. De premier houdt haar poot stijf en weigert te praten over de mogelijkheden voor drugstesten.

Nadat een 19-jarige jongen om het leven kwam nadat hij naar Knockout in Sydney was geweest lijkt het erop dat de politieke agenda’s weer open zijn geslagen. Veel politieke personen doen een duit ik het zakje als het gaat over het nemen van drugs op een festival en dat dit allemaal de schuld is van de festivals zelf. Door middel van een bericht in de Facebook-groep Hardstyle Music Appreciation Society reageerde één van de organisatoren van Knockout zelf op de ophef.

“Bij festivals als Knockout proberen wij er als organisatie alles aan te doen om mensen veilig te kunnen laten feesten. We betalen de politie zelfs uit eigen zak voor extra hulp hierbij. We voeren dan ook een zero tolerance beleid op het gebied van drugs. Echter stoor ik me er aan dat de schuld nu wordt weggelegd bij de organisatie van dit soort feesten. Wij doen er zelf alles aan, maar doordat de politieke agenda’s anders zijn krijgen wij nu het onderste uit de zak. Dat vind ik persoonlijk erg lastig en oneerlijk. Al mijn steun en kracht gaan nu vooral uit naar de nabestaande”, zo schreef hij.

Politiek houdt poot stijf en legt schuld bij organisaties

De New South Wales premier Gladys Berejiklian kwam al vaker in het nieuws wanneer het om drugsdoden ging op festivals. Zo zei ze zelfs dat ze overwoog om de stekker uit Defqon.1 Australia te trekken vanwege drugsdoden, maar na veel ophef over deze uitspraak krabbelde ze een paar dagen later al terug. Veel festival organisatoren vragen al langer om het gedogen van ‘pill testing’ maar dit wijst de premier direct van tafel. “Helaas weten we dat het testen van drugs niet werkt omdat het een groen licht zal afgeven naar mensen om drugs te nemen die ze mogelijk toch om het leven kunnen brengen”, zo luidt een van haar statements.

Ook op Facebook gaat het los over deze discussie. Zo zijn er verschillende mensen die vinden dat het festival gestraft moet worden met bijvoorbeeld geldboetes per drugs ongeval of het intrekken van vergunningen. Er zijn ook mensen die vinden dat juist de overheid hier een rol kan spelen om het testen van drugs te gedogen zodat mensen meer informatie en meer zekerheid over de kwaliteit van de drugs krijgen. Bezoekers van deze evenementen en liefhebbers van de hardere scene roepen al langer om een oplossing, maar vinden dat de overheid ze eerder tegenwerkt dan denkt in oplossingen. Het lijkt er in ieder geval op dat het laatste woord nog niet is gesproken over dit onderwerp.

Omslagfoto via Facebook-pagina Harder Styles United