Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om de horeca en cultuursector weer te openen. Aan de hand van een aantal voorwaarden zouden in dat geval…
RIVM kijkt eindelijk naar een plan voor de evenementenbranche
Na maandenlange stilte, lijkt het er nu eindelijk op dat het kabinet iets voor de evenementensector wil gaan doen. Het is de bedoeling om op een veilige en verantwoorde manier weer evenementen te kunnen organiseren, en dat werd hoog tijd.
LEES OOK: EDC Europe haalt grootse harder styles-artiesten naar Portugal
Gisteren meldde de Rijksoverheid dat de evenementensector een plan aan het kabinet presenteerde. Omdat het wereldje waar we allemaal zo van houden hard getroffen is door het coronavirus, is het niet meer dan logisch dat veel werknemers en liefhebbers staan te popelen om (eindelijk) weer wat op grote schaal te kunnen doen.
“Hoe gaan we uiteindelijk met elkaar die anderhalve meter doorbreken?”
Daarom is de sector gestart Fieldlab Evenementen, om kennis op het gebied van risicobeheersing van evenementen te verzamelen en toe te passen op feestjes. Het plan werd gisteren besproken met onder andere Staatssecretaris Mona Keijzer, minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), minister van Ark (Medische Zorg en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het RIVM gaat nu kijken of het plan haalbaar is. “Voorop staat dat de huidige maatregelen nodig zijn om het coronavirus tegen te gaan”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer tegenover het AD. “De huidige cijfers laten zien dat dit echt noodzakelijk blijft.”
In andere landen zoals Spanje en China worden er op dit moment weer evenementen gehouden, door het gebruik van een sneltest of een corona-app. Bezoekers worden bij binnenkomst bijvoorbeeld gecheckt en krijgen binnen een kwartier te horen of zij besmet zijn. Is dit niet het geval, dan kun je eindelijk weer eens feesten. Ook bij de wedstrijden van Feyenoord wordt er geëxperimenteerd met de sneltest. “Maak ons deel van de oplossing en niet van het probleem”, zegt directeur Jan de Jong van de de Eredivisie CV tegen De Volkskrant. “Hoe gaan we uiteindelijk met elkaar die anderhalve meter doorbreken?”
RIVM gaat kijken naar plan voor evenementenbranche, na maandenlange stilte
Ook Johan Dortmans van het Brabantse evenementencollectief Front of House (waar onder andere Harmony of Hardcore en Intents Festival aangesloten zijn) ziet het gebruik van de sneltest wel voor zich. Tegen Omroep Brabant vertelt hij dat een festivalterrein genoeg plek heeft voor een teststraat: met links een bufferzone voor tests, rechts een wachtkamer voor je uitslag. “Is die in orde, dan krijg je een papiertje en mag je het festivalterrein op.”
Toch houdt Dortmans nog een slag om de arm. “Het nieuws gaf even een sprankje hoop, maar in de praktijk zijn we er nog lang niet. Ik ben bang dat Den Haag allerlei aanvullende maatregelen gaat stellen, waardoor het nog steeds niet rendabel is om een festival te organiseren. Er zijn al landen waar festivals doorgaan, bijvoorbeeld in China. Het kan perspectief bieden, maar de vlag gaat nog niet uit.”
Het is in ieder geval weer iets, nadat de evenementenwereld al maandenlang op zijn gat ligt. Sinds maart worden er geen grootschalige evenementen meer gehouden.
Omslagfoto via Facebook-pagina Mysteryland / ID&T
Reageren