Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Sefa gooit met zijn langverwachte derde album wederom hoge ogen binnen de hardere stijlen. De 24-jarige producer spoort met het fascinerende Het Ergste Moet Nog Komen de luisteraar aan om op een andere manier naar muziek te luisteren. Met een voltallig orkest en koor zorgt de Castricummer voor een boeiend muzikaal schouwspel buiten de Sefa-smaak dan mensen gewend zijn.

LEES OOK: Sefa’s Spotlight op Defqon.1 houdt de gemoederen bezig: wat gebeurde er precies?

Waar je om je heen ziet dat producers willen scoren op de dansvloer met tracks van twee minuten, slaat Sefa duidelijk een andere weg in met zijn nieuwste werk. Zijn Spotlight-eindshow op Defqon.1 afgelopen zomer en de uitgestippelde game blijken nu slechts een voorproefje te zijn voor een omvangrijk project dat sinds vandaag eindelijk te beluisteren is. Het is duidelijk dat Het Ergste Moet Nog Komen verder bouwt op de continuïteit van de eerdere albums Leven = Lijden en Klaagzang – die ook al indruk maakten in de scene.

Ga er goed voor zitten: Het Ergste Moet Nog Komen is niet alleen voor de dansvloer, maar vooral voor je brein

Sefa valt direct met de deur in huis door dit album af te trappen de zelf ingesproken (zeg maar geschreeuwde) vocalen. Van de in totaal 16 beschikbare tracks waren er (tot de dag van vandaag) 13 nog niet uitgebracht – een unieke zeldzaamheid in de hedendaagse wereld van bomvolle release-planningen en complexe algoritmes. Ingewikkelde maatsoorten, instrumenten zoals trompetten en vier verschillende talen (Engels, Frans, Latijn en Nederlands) zijn nog maar een greep uit Het Ergste Moet Nog Komen.

Het album is een aanrader voor iedere hardere stijlen-liefhebber. Waarom zou je überhaupt een metropool orkest inhuren? De omhoog geduwde piano op de cover slaat bijvoorbeeld op het verhaal van ‘Sisyphus’: een van de vele tracktitels die instinctief neigt naar een uitgebreide zoekopdracht op Google.

metropole orkest sefa album

De muziek vult het verhaal voor de luisteraar ondertussen verder in, terwijl de lange breaks zoals ‘Symphony Of Life’ door de muzikale insteek voorbij vliegen. Deze euforische opvolger met D-Block & S-te-Fan en het emotionele ‘Justify’ (wat slaat op de verslavingsproblematiek) zijn wat ons betreft de blikvangers van Het Ergste Moet Nog Komen. Het verhaal is echter pas compleet wanneer je bijna een uur naar dit album hebt geluisterd.

‘Een album waarmee Sefa laat zien dat hij buiten de gebaande paden durft te treden’

Sefa – Het Ergste Moet Nog Komen is vanaf nu te beluisteren via Spotify en alle andere bekende platformen. Dit album biedt de mogelijkheid om dieper te verkennen en te begrijpen waar het om draait.

Omslagfoto via Sefa

Reageren