Sefa stoort zich aan een overmaat aan fake drops en slechte kicks – ook wel het shock effect genoemd – binnen de hardere stijlen. In PLAFONDDIENST – De Hardstyle Podcast vraagt de hardere stijlen-ster zich af of we de grens hebben bereikt. “Het is veel makkelijker om het publiek te verrassen met een kick die door de geluidsbarrière heen gaat, dan met een ambachtelijke track vol emotie.”

LEES OOK: Aversion over indrukwekkende collabs bij PLAFONDDIENST: “Jeugdhelden waar ik nu opeens mee in de studio zit”

In de 12e aflevering van PLAFONDDIENST – De Hardstyle Podcast praat Sefa over de (zoals hij het zelf noemt) primatenlogica achter het creëren van een shock effect tijdens sets. “Je draait iets, je hoort het publiek schreeuwen en dat doen ze meer dan bij de vorige track. Oftewel: die track vaker draaien en meer van zulk soort tracks maken.” Resultaat: ontelbare fake drops die de dansvloer massaal de mist in laten gaan. Wat ten koste gaat van de kwaliteit, meent Sefa.

“Er gaat zo veel gevoel verloren als je telkens een shock effect nastreeft” 

Volgens de DJ die wekelijks op de grootste podia staat zet dit een wisselwerking in gang, waardoor er een bepaalde sound is ontstaan die elke dj dwingt mee te bewegen om live aantrekkelijk te blijven. Op dit moment overheerst het creëren van een shock effect volgens hem heel erg: “Het is makkelijker om zo’n kick te maken dan een track vol ambacht en emotie, waardoor DJ’s die deze trend volgen nu als paddenstoelen uit de grond schieten.”

sefa over shock effect

Zelf gebruikt Sefa af en toe ook wel een fake drop, maar hij zorgt ervoor dat het zijn sets niet overheerst. “Ook ik gebruik het soms als tool om mensen even wakker te schudden. Maar ik laat het nooit de toon van een set overheersen, dat vind ik gewoon zonde. Er gaat zoveel gevoel verloren.”

Het is volgens Sefa ooit begonnen bij GPF als grap, maar tegenwoordig hoort hij de artiesten die zijn sound in die tijd afkraakten hetzelfde doen. “Af en toe denk ik echt: gaat het nu om de muziek, of gaat het om mensen vijf keer om de tuin leiden, om ze vervolgens met een a-muzikale collectie van tonen dood te laten schrikken? Dan heb je wel even je crowd reactie gehad, oftewel je dopamine shot: maar waar blijft de muziek?”

In de wereld van fake drops en extreme kicks blijft Sefa hoopvol dat we elkaar zullen vinden in de diepere lagen van de muziek. Hij onthult dan ook in de podcast dat er “heel veel nieuwe muziek” van zijn hand aan gaat komen, waar de kruisbestuiving tussen hardere stijlen en verschillende muzikanten centraal staat.

Sefa in een nieuwe aflevering van PLAFONDDIENST – De Hardstyle Podcast

Waarom heeft Sefa eigenlijk augurken op zijn rider staan? En vindt hij dat vrouwen een gelijke kans krijgen om door te breken in de scene? We bespreken het in deel twee van PLAFONDDIENST – De Hardstyle Podcast met Sefa.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Sefa