Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Met het stoppen van onder andere Qlimax zitten veel fans met vragen: want waarom zou organisatie Q-dance er na 20 jaar in het GelreDome er een punt achter zetten? Oprichter Wouter Tavecchio geeft voor het eerst tekst en uitleg over alle evenementen: “Dit is zo’n jaar waar veel dingen samenvallen.”

LEES OOK: Qlimax kondigt laatste editie aan: ‘The Final Prophecy’

Q-dance is wereldwijd bekend van Defqon.1, Qlimax en nog veel meer. Als the founding fathers of hardstyle staan er ontelbare events achter hun naam, waarvan er sinds kort een aantal stoppen. De laatste QAPITAL is al geweest, afgelopen zomer was de laatste The Qontinent, er is géén Q-dance stage bij die legendarische heuvel op Mysteryland en ook bij het langstlopende evenement Qlimax gaat de stekker eruit. Waarom stopt Q-dance met al deze mooie feesten?

Door de BTW-verhoging komen er 12% kosten bij: “Het is allemaal niet meer te betalen”

De speculaties online over de moederbedrijf Superstruct aan investeringsgigant KKR worden door oprichter Wouter Tavecchio van Q-dance van tafel geveegd. “Er veranderen heel veel dingen en dit is zo’n jaar waarin alles samenvalt”, legt hij uit in de podcast De Machine. De Q-dance stage was een jaarlijks fenomeen op Mysteryland, maar het festival wil vernieuwen door een andere koers te varen. “Wij gaan met Q-dance ook door: we werden te dominant op het feest.” Je zou haast zeggen dat het een Q-dance feest werd.

“Qlimax doet wel een beetje pijn”, vertelt Tavecchio verder over de aankomende laatste editie. “Het belangrijkste is dat Q-dance een creatief bedrijf is. Wij weten dat over anderhalf jaar de BTW omhoog gaat van 9% naar 21%: dan komt er dus 12% aan kosten bij en sinds corona is dit al enorm gestegen.”

Hierdoor worden tickets wéér duurder en de oprichter van Q-dance haalt er daarom een quote van ID&T’s Duncan Stutterheim bij. “Hij zei altijd: ‘De prijs van een ticket moet ongeveer evenveel kosten als een dag werken.’ Alles is veel duurder geworden.” Waardoor Qlimax in het GelreDome uitgespeeld is – een beslissing die niet over een nacht ijs ging. “Als wij creatief niet het idee hebben dat volgend jaar beter wordt dan dit jaar, dan houden we ermee op.”

Geen Qlimax, QAPITAL, The Qontinent en Mysteryland om de lat hoog te houden: “De Q in Q-dance staat voor quality”

Gelukkig heeft Q-dance met Defqon.1 zo’n succesvol festival weten te zetten: 2024 is financieel gezien zelfs het beste jaar van Q-dance ooit. “Het gaat goed met Q-dance en we blijven goeien. Met Defqon.1 kunnen we creatief gezien alle kanten op: nergens anders vind je zo’n groot festival waar bezoekers meerdere keren tijdens het weekend bij elkaar komen.” Defqon.1 viert aankomend jaar zelfs het 25-jarig bestaan van Q-dance. “En hier ga je zeker wel wat van merken. We hebben uiteraard wel nog steeds ambitie om andere dingen te organiseren.”

De laatste Qlimax – The Final Prophecy in het GelreDome wordt gehouden op zaterdag 16 november. De DEDIQATED-sale is al begonnen en morgen (zaterdag 31 augustus) om 13:00 begint de reguliere verkoop. Luister de volledige aflevering van De Machine hier op Spotify.

Omslagfoto via Facebook-pagina Q-dance

 

Reacties

  • R v Dijk 30 augustus 2024 - 21:36

    Goede dag
    Typisch Nederland
    Eerst worden de rokers gepakt
    Nu word de BTW verhoogd voor concerten en festivals met als gevolg dat het onbetaalbaar word
    Q dance is nu de eerste organisatie die er mee ophoud en er zullen nog meerdere organisatoren gaan volgen
    Alles word hier systematisch de nek omgedraaid,er is al niks voor de jongeren ik ben uit ’75,ik heb samen met duizenden anderen deze feesten vanaf het begin meegemaakt
    Er word in Den Haag maar wat gedaan,en aangerotzooid
    Gr Ric

    Quote
  • Jody 30 augustus 2024 - 22:45

    ❤️ Q-Dance , aanwezig bij de 1e Qlimax & ook bij het laatste stuk van dit muzikale theater ben ik er !

    Quote
  • Barry 30 augustus 2024 - 23:05

    Wat leven we toch ook in een k.land! Alles, maar dan ook alles moet kapot en het liefst over hardwerkende mensen of levensgenieters.. Wat moet het heen, waar stopt het? Lof voor QDance, ik hoop oprecht dat ze niet ten onder zullen gaan maar hier sterker uitkomen dan ooit!

    Quote
  • Leroy 31 augustus 2024 - 01:36

    Bla bla bla die 12 procent btw is het probleem?
    Wat jullie willen doen is van defqon een tomorow land maken. 1 keer opbouwen en 2 weken geld harken. Zodat al die andere feesten die facking top waren niet meer nodig zijn. Volgens mij is de gemiddelde besteding per persoon met kaartje ver over de 200 euro. Ik vindt het triest qdance heeft hardstyle feesten groot gemaakt en nu breken ze het af. Ga niet die btw de schuld geven wees eerlijk tegen de mensen die jullie rijk hebben gemaakt!!!!!!

    Quote
  • Richard 31 augustus 2024 - 16:07

    Q-dance laat hier niet het achterste van de tong zien. De kosten zijn wel vaker met 12% gestegen, net als de ticketprijs.
    Ik vraag me af hoe het zit me de patenten (verlopen?) en in hoeverre Q-dance hardstyle nog kan claimen nu rawstyle dominant is en de pitched kick niet meer de hardstyle scene bepaald.

    Quote
  • Leroy 01 september 2024 - 01:13

    Wij hardsyle lovers de indruk proberen te geven dat die 12 procent btw de rede is om uit al die feesten de stekker te trekken is bull shit. Berekenen ze gewoon door aan ons wij gaan toch wel. Als qlimax of capital bv een flop was en de helft van de kaarten werden maar verkocht zou ik snappen dat je de stekker er uit trekt. Maar dat is niet zo. En een dag festival moet je kunnen betalen met 1 dag werken? Defqon is voor de jeugd die naar school gaat en een bij baan heeft totaal niet mogelijk. Dus die visie slaat nergens op. 1 dag defqon met kaartje eten drinken en parkeer kaart kost je tussen de 3 en 400 euro. Dan mag je een beste baan hebben als je dat per dag verdient. Ik was 1500 euro kwijt voor 3 dagen zonder camping of parkeerplaats. Ik blijf gaan ik hou van defqon met heel me hart. Maar dit soort uitspraken nee niet zielig lopen doen. Daar trappen wij niet in.

    Quote
  • Dave 09 september 2024 - 04:53

    Waarom doen we niet gewoon hetzelfde als wat ze in Frankrijk doen?
    Als er in Frankrijk een btw verhoging hebben waar ze het niet mee eens zijn legt iedereen alles neer en doen ze gewoon 3 dagen niks meer..
    Miss als we dat hier een keer doen krabbelen ze ook wel terug..
    Gezeik iedere keer met alles verhogen en duurder maken.
    Was voor 2 personen dominator met alles erop en eraan gewoon bijna €500 kwijt.
    Heb geluk dat ik wat geld achter de hand heb anders had ik dat never nooit niet kunnen betalen.
    Was boor alleen de kaartjes met kluisje en vervoer vanaf station naar locatie al €220 kwijt voor 2 personen.

    Quote

Reageren