Op 9, 10 en 11 augustus is het tijd voor het hardste hoogtepunt op één van de meest unieke festival locaties in België: The Qontinent. Zo’n 30.000 die-hards trekken het 2e weekend van augustus richting het epicentrum van een ware ‘rave-beving’ in Wachtebeke. The Qontinent is het grootste hardere stijlen festival in België en keert dit jaar terug voor de 12e editie. Deze editie staat compleet in het teken van ‘Island of Intensity’, ondersteund door een grootse line-up, zes stages én de ‘Ravers Resort’ camping.

We spraken deze keer met Nathalie, werkzaam binnen het marketingteam van The Qontinent en fervent harder styles liefhebster.

The Qontinent is the place to be voor hardere stijlen liefhebbers in België. Hoe onderscheidt The Qontinent zich volgens jou van alle andere festivals en wat zijn de 3 grootste redenen waarom mensen The Qontinent bezoeken?

Wat The Qontinent uniek maakt is het feit dat het terrein gelegen is op een eiland, omgeven door een geweldig stukje natuur. The Qontinent staat garant voor 3 dagen vol gas feesten, een knallende campsite rond het meer, superstrakke stages en een dijk van een line-up. Wij willen de festivalbezoekers een plek geven waar zij een weekend lang kunnen genieten, thuis kunnen komen, zichzelf kunnen zijn en unieke momenten kunnen beleven samen met andere ravers.

In 2009 hadden wij de primeur en waren we het allereerste weekendfestival binnen de hardere stijlen ooit! Grappig is dat, hoewel ik in Nederland woon, dit ook mijn allereerste weekendfestival ooit was. Om dan nu, 10 jaar later, aan de andere kant van de streep te staan is heel vet. Je weet met welk gevoel de bezoeker naar het festival gaat en welk gevoel zo’n festival je geeft. Om zoiets te kunnen creëren voor andere festivalbezoekers, maakt voor mij mijn cirkel rond.

Het recreatieterrein Puyenbroeck representeert al vanaf dag één het terrein van The Qontinent. Dit terrein is ook nét even wat anders en specialer dan wat je normaal ziet. Hoe zou je aan mensen die nog nooit The Qontinent hebben bezocht, beschrijven hoe de locatie bijdraagt aan de experience?

Het thema van dit jaar ‘Island of Intensity’ beschrijft heel goed de experience die mensen kunnen verwachten. Het festivalterrein is gelegen op een eiland. Een eiland waar we 3 dagen lang full force gaan en kunnen genieten van alle soorten muziek binnen de hardere stijlen. Als bonus maakt de mooie omgeving van het terrein deze beleving nog specialer. Als ik zelf het terrein oploop, na er een jaar lang niet te zijn geweest, geeft me dit keer op keer weer kippenvel. De natuur en haar omgeving, de muziek en het gevoel van thuiskomen maken voor mij het plaatje compleet. Ik verklaar een aantal vrienden dan ook zeker voor gek, die nog nooit op The Qontinent zijn geweest.

Thematisering is ook een groot deel van The Qontinent experience. Laten we eerst even terugblikken op de eerdere thema’s van The Qontinent. In 2015 was er ‘The Last Resort’, in 2016 ‘Rise of the Restless’, in 2017 ‘Decade of Dedication’ en in 2018 ‘Indestructible’.
Welk verhaal proberen jullie te vertellen met deze thema’s of welk gevoel proberen jullie over te brengen? Is het bijvoorbeeld één groot verhaal of vertellen jullie ieder jaar wat anders?

Er is zeker een verhaallijn aanwezig die we door de jaren heen met onze thema’s hebben proberen te vertellen. Hou je vast, haha!

2015 – The Last Resort
The Last Resort is het nieuwe stukje paradijs waar overlevenden van de onleefbare wereld naartoe trekken. Door verspreiding van ziekten en barre leefomstandigheden, de moeilijkheden en hindernissen die we dagelijks moeten overwinnen, is een groot deel van de wereld onleefbaar geworden. Dagelijks zien we hoe drukte en tijd ons opslokt, verwachtingen alsmaar hoger worden en de wereld hieraan onderdoor gaat.

Na een lange en moeizame reis met obstakels op de weg is The Qontinent de eindstreep waar de bezoekers zich op verheugen en, eenmaal aangekomen, zich kunnen laten gaan. The Last Resort is een toevluchtsoord waar de bezoeker zorgeloos kan leven. Hier wordt voor even, een weekend lang, een nieuwe maatschappij van ‘survivors’ gevormd.  Een Hard Dance maatschappij die samen vol strijdkracht en passie voor de hardere stijlen hun geluk beproeven in het laatste stukje overgebleven paradijs: The Last Resort.

2016 – Rise of the Restless
De ‘survivors’ die naar The Last Resort zijn getrokken vormen langzaamaan een community met eigen normen, waarden en opvattingen. Deze opvattingen gaan in tegen de religie van het volk. De ‘survivors’ worden niet begrepen door het volk en gezien als rebellen. Zij worden door het volk ‘The Restless’ genoemd. ’The Restless’ rebellen zijn het niet eens met de manier waarop de huidige beschaving zich ontwikkelt. Omdat ze niet worden begrepen door het volk, besluiten ze iets radicaals te ondernemen: 3 dagen lang zullen ze alle gebouwen van de nieuwe beschaving bezetten en nemen ze de hoofdstad in. Ze uitten zich met de luidste stem die de mensheid ooit gekend heeft: Hard Dance!

De leiders van deze beweging, de artiesten, brengen de overlevenden bij elkaar. Zij gebruiken hun opzwepende muziek om het eenheidsgevoel onder de rebellen te versterken en de andere overlevenden over te halen zich ook aan te sluiten. Hun revolutie is succesvol: de nieuwe radicale ideeën worden al snel aanvaard. Dit loslaten van het oude en het omarmen van een meer dynamische en gewaagde beschaving, wordt ook wel de ‘Rise of the Restless’ genoemd.

2017 – Decade of Dedication
Nadat de revolutie van ‘The Restless’ rebellen succesvol is verlopen, is er een nieuw tijdperk aangebroken: een gouden tijdperk. In dit nieuwe tijdperk is er alleen plek is voor hen die toegewijd zijn en waarbij muziek het krachtigste wapen is wat de rebellen ooit hebben bezeten. 10 jaar lang is er gestreden en de strijd is nu gewonnen. Deze 10 jaar van toewijding, is toegewijd aan een ieder die ooit deel heeft uitgemaakt van deze strijd. Een nieuw tijdperk is aangebroken waar zorgen opzij worden gezet en een leven vol passie wordt gevierd: Decade of Dedication.

2018 – Indestructible
Na dik 10 jaar toewijding is er ondertussen een ‘Indestructible’ community gevormd: onverwoestbaar, onoverwinnelijk en onuitputtend. Hoewel de rebellen geen bloedverwanten zijn, voelen zij zich stuk voor stuk met elkaar verbonden. Het volk ziet toe hoe deze rebellen een speciale community vormen. Echter zal het volk de band van deze rebellen nooit begrijpen en kunnen doorgronden. Deze ‘Indestructible’ community vormt een front waar ‘rebelsheid’ de toon voert en waarbij iedereen welkom is zich aan te sluiten: hoe gek, hoe raar, hoe anders ook.

2019 – Island of Intensity
Het eiland is de plek geworden waar de ‘Indestructible’ community zich heeft gehuisvest en haar thuis heeft gevonden. Het is een plek waar intensiteit de norm is. Een plek waar men zich 3 dagen lang vol overgave geeft, men zichzelf kan zijn en men zichzelf terugvindt. Intense ervaringen en intense herinneringen worden gecreëerd en herbeleefd. Binnen deze community heerst alleen toewijding en passie, want zonder deze twee ingrediënten kan men geen bestaan opbouwen op ‘Island of Intensity’.

The Qontinent 2019 - Island of Intensity

Bedankt dat jullie ons hebben meegenomen in jullie verhaal!
Met het oog op aankomende editie; in hoeverre wordt het thema doorgevoerd over het terrein en proberen jullie deze ook terug te laten zien in de stages? Kun je ons wellicht meenemen in het proces van hoe zo’n thema precies tot stand komt?

Het is elk jaar een grote uitdaging om het thema zo goed mogelijk door te voeren. Kort nadat het festival eindigt evalueren we over afgelopen editie en vanuit daar worden nieuwe ideeën op tafel gelegd. Daarna volgen een aantal brainstormsessies en zetten we een verhaallijn op papier. Uiteindelijk is daarmee ons concept gecreeërd. Dit concept proberen we zo goed mogelijk uit te werken in verschillende conceptdragers.

Zo kan de aankleding van het festival een conceptdrager zijn, maar ook unieke belevenissen die het thema ‘Island of Intensity’ extra onderbouwen. De conceptdragers zijn onze belangrijkste en grootste uitdagingen. Je wilt het verhaal en de beleving namelijk zo goed mogelijk kunnen overbrengen aan de bezoeker. Natuurlijk kunnen we nog niet verklappen wat we dit jaar gaan doen, maar de bezoeker zal gegarandeerd de Intensity van The Qontinent ervaren.

Wat zijn voor jullie als organisatie de belangrijkste kenmerken van een goed thema?

De festivalbezoeker moet zich kunnen herkennen in het thema en het verhaal dat wij proberen te vertellen. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk en wordt de lat elk jaar weer hoger gelegd. Ook de festivalbezoeker wordt kritscher en heeft meer verwachtingen.  Wellicht komt dit door het feit dat er elke week wel een feest is waar Hardstyle/Hardcore wordt gedraaid. Een festival is voor velen niet altijd bijzonder meer, maar toch proberen we onszelf elk jaar weer te overtreffen en blijven we in een verzadigde markt toch groeien.

Naast dat we tijdens het festival werken met thematisering, laten we het thema het gehele jaar door voortvloeien in onze campagnes. Ik denk dat thematisering een belangrijk onderdeel kan zijn van je succes als evenementenorganisatie. Tijdens het festival wordt je voor even ondergedompeld in onze wereld, een wereld waar je kan ontsnappen aan de realiteit van het dagelijkse leven. Een wereld, gevormd door het thema van dat jaar.

Wat ikzelf ook heb ervaren is dat zo’n weekendfestival mij de vrijheid geeft om even alles in het dagelijks leven los te laten. Hoewel we tegenwoordig leven in een ik-maatschappij en een ieder gaat voor eigen geluk is muziek hetgeen wat hierin tegengas geeft. Muziek verbindt, hoe verschillend iedereen ook is. Hoe cliché het ook klinkt, voor mij voelt zo’n festival vaak als thuiskomen. Thuiskomen in een community, een familiie, waarbinnen ieder wordt gewaardeerd en je niet aan bepaalde standaarden hoeft te voldoen. Als fervent festivalbezoeker heb ik wel gemerkt dat dit gevoel echt uniek is binnen de hardere stijlen en dat we daar zuinig op mogen zijn.

De anthem maker van dit jaar is Devin Wild: aan hem de taak om ‘Island of Intensity’ te vertalen in muziek. In hoeverre bespreken jullie ook met de anthem makers het verhaal wat jullie als organisatie willen overbrengen? Kun je ons meenemen in dit proces?

De keuze voor Devin Wild kwam niet geheel uit de lucht vallen. Devin Wild heeft zich de afgelopen jaren bewezen en wij zien hem langzaamaan in de voetsporen treden van zijn grote voorbeeld Noisecontrollers. Dat Devin Wild talent heeft weten we inmiddels en dat elke track die hij uitbrengt succes heeft bevestigt dit talent nogmaals. Wij zijn dan ook blij met hem als de maker van ons anthem voor dit jaar.

Allereerst zijn we met hem en zijn management rond de tafel gaan zitten en hebben we gekeken hoe wij het verhaal ‘Island of Intensity’ willen vertellen. Een anthem is een belangrijk onderdeel van je beleving. Je probeert de bezoeker mee te nemen in het verhaal en dit zo goed mogelijk over te brengen. Natuurlijk vergt dit een hoop werk en is een anthem niet zomaar gecreëerd. Er wordt overlegd, er worden aanpassingen gedaan tot wij het gevoel hebben dat het anthem verteld wat wij duidelijk willen maken. Hoewel we ons thema duidelijk naar voren willen laten komen in het anthem, willen we de artiest wel vrij laten om hun eigen creativiteit te gebruiken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een anthem die we met trots presenteren:

The Qontinent 2019 – Island of Intensity vindt plaats van vrijdag 9 tot zondag 11 augustus in Wachtebeke, België. Waarom mogen mensen volgens jou absoluut deze editie van The Qontinent niet missen?

Aangezien ik in Utrecht woon was The Qontinent voor mij altijd een ver-van-mijn-bed-show, tot ik uiteindelijk zelf het festival heb ervaren en elk jaar met plezier terug kom. Hoewel België voor mij nog steeds als een stukje ‘buitenland’ voelt, wat eigenlijk ook zo is, is het echter maar anderhalf uur rijden en is een tripje naar menig ander festival voor mij net zo ver weg. Ook merk ik dat een aantal van mijn vrienden nog nooit naar The Qontinent zijn geweest om deze reden en dat vind ik méér dan zonde!

Mijn allereerste weekendfestival The Qontinent is één van mijn leukste weekendfestivals ooit geweest en nee, dit is geen marketingpraatje. Ik ben het festival gaan waarderen, omdat de camping en het festivalterrein niet (te) massaal zijn. Je hoeft niet uren te lopen om bij je vrienden langs te gaan, die aan de andere kant van het campingterrein zitten. Daarnaast keren veel bezoekers jaarlijks terug op de camping wat ervoor zorgt dat je een dorpsgevoel krijgt wanneer je op het campingterrein loopt. Ook op het festivalterrein hoef je niet uren rond te struinen of rondjes te lopen om uiteindelijk je eigen vooraf gemaakte timetable met artiesten af te vinken, want binnen no-time ben je bij een andere stage beland.

Daarnaast vind ik de omgeving van het festivalterrein echt een pluspunt. Het is genieten om je tent uit te stappen, de zon te zien schitteren op het meer en de vogels te horen fluiten. Van deze ‘stilte-voor-de-storm’- momenten kan ik écht even genieten. Om vervolgens rond 08:00u uiteraard je speaker met Hardstyle/Hardcore aan te zetten en iedereen te laten weten dat een nieuwe festivaldag is aangebroken, haha.

En waarom zou een verblijf op het Ravers Resort het weekend helemaal afmaken (hoe is deze anders dan al die andere festivalcampings)?

De camping heeft dit jaar best wat leuke veranderingen doorgemaakt: het heeft de naam Ravers Resort gekregen, het campingterrein is vergroot, er worden tal van nieuwe activiteiten aangeboden en er zijn ook ‘Rave Zones’ toegevoegd aan het campingterrein. Deze vriendencamping zones bieden de garantie dat jij en je virenden geen zorgen hoeven te maken om samen bij elkaar te liggen op de camping. Je krijgt je eigen ‘Rave Zone’ die vooraf kan worden gereserveerd, of beter kon, want alle Rave Zones zijn uitverkocht.

Al met al willen we de bezoeker een unieke ervaring geven. Een ervaring die zij met vrienden, mede-ravers, de Hard Dance familie, kunnen beleven en waar ze hopelijk over een aantal jaar met verwondering en plezier op terug kunnen kijken. Pas als de festivalbezoeker kan zeggen: ‘’weet je nog, die keer dat..’’, dan weet je dat je festival een succes was!

Het leven is naar mijn idee pas waardevol als je kunt terugkijken op mooie en speciale herinningeren. Met The Qontinent hopen wij deel uit te maken van deze herinneringen en met de aankomende editie vele nieuwe herinneringen te creëren.

Er gaat dus enorm veel werk zitten in het organiseren van dit weekend festival. The Qontinent 2019 – Island of Intensity zal 9, 10 en 11 augustus plaatsvinden op het Belgische recreatieterrein Puyenbroeck in Wachtebeke. De camping gaat open op vrijdag 9 augustus om 15:00 uur en sluit haar deuren op maandag 12 augustus om 12:00 uur. Voor meer Ravers Resort informatie ga je naar de website