De hardstyle scene van de Australische staat New South Wales, heeft zware tijden achter de rug sinds de invoering van de nieuwe licentiewetgeving rondom festivals eerder dit jaar. Vanwege deze ‘harde wetten’ kon Defqon.1 Australië afgelopen jaar niet doorgaan. Maar nu is bekendgemaakt dat deze voorschriften waarschijnlijk niet zullen blijven gelden.
LEES OOK: Defqon.1 keert niet terug naar Australië
In maart van dit jaar heeft de Australische overheid nieuwe licentiewetten geïntroduceerd voor festivals die worden bestempeld als ‘risicovol’. Het gaat hier over evenementen waar zich de afgelopen drie jaar ernstige drugsgerelateerde incidenten hebben voorgedaan, of waarvan zij denken dat er een aanzienlijk risico bestaat dat er in de toekomst iets gebeurt. Vanwege deze wetten werd het bijna onmogelijk om een evenement te organiseren en zo werden ook flink wat Australische hardstyle feesten de dupe. Door deze voorschriften kon Defqon.1 Australia niet plaatsvinden en moest Knockout (het grootste indoor event van het land voor 25.000 man) naar een andere staat verhuizen.
Maar nu heeft de wetgevende raad van New South Wales afgezien van deze festivalwetten. Ze vonden dat er ‘onvoldoende uitleg’ is geweest vanuit de regering. Bovendien is de ontwikkeling en voortdurende verbetering van de NSW Health Guidelines for Music Festivals Event Organizers: Music Festival Harm Reductions, een positieve stap in de aanpak van drugs- en alcoholgerelateerde problemen op muziekfestivals.
Oplossingen vinden, in plaats van oorlog voeren tegen de festivals
De volgende stap is om in gesprek te gaan met alle betrokken partijen, zegt John Graham, schaduwminister voor muziek en nachteconomie tegen The Music Network. Tijdens deze discussie komen de overheid en de festivalindustrie samen om een manier te vinden zodat de veiligheid op muziekfestivals wordt verbeterd, inclusief maatregelen om drugs gerelateerde schade te verminderen waardoor men weer een festival kan organiseren.
De acties van de overheid gedurende afgelopen maanden worden door de hardstyle scene gezien als een ‘oorlog tegen festivals’. De nieuwe licentievoorschriften maakten het simpelweg té moeilijk om sommige evenementen door te laten gaan. De organisaties hebben verschillende licenties nodig die moeilijk te verkrijgen zijn en daarbij moeten ze zich aan strikte regels houden. Evenementen hebben natuurlijk flink wat tijd, geld en energie geïnvesteerd en zonder deze licenties is al het harde werk dus voor niets geweest.
Bovendien is het voor evenementen moeilijk geworden om een locatie te vinden wanneer zij vermeld staan als ‘risicovol festival’. Uiteindelijk komen festivals in een spiraal terecht, aangezien ze zichzelf niet uit deze situatie kunnen halen. Organisaties vrezen nu dat klanten geen tickets durven te kopen omdat ze bang zijn dat festivals niet meer doorgaan. Ook belemmert het slechte imago van de feesten het vinden van bedrijfssponsors, wat het erg moeilijk maakt om de evenementen te houden.
Inmiddels heeft het Australische 7News naar buiten gebracht dat er een wetsvoorstel gedaan is in New South Wales die het voor festivalorganisatoren mogelijk maakt om een vergunning aan te vragen voor het uitvoeren van pillentests. De Australische hardstyle DJ Code Black liet via Instagram weten blij te zijn met deze mogelijke doorbraak: “About Fucking time… Save lives in any way possible.”
Is er een kans dat Defqon.1 Australia terugkeert?
Een wetswijziging, met de focus op schadebeperking in plaats van meteen een verbod opleggen, geeft de festival scene de kans om van hun slechte imago af te komen en weer op te bloeien. Wanneer ze dit voor elkaar krijgen, kan NSW (New South Wales) de economische en culturele voordelen van festivals misschien wat meer gaan waarderen. En kunnen locaties hun houding ten opzichte van hardstyle festivals weer veranderen.
Wie weet zal dit een deur openen voor festivals als Defqon.1 en Knockout en kunnen ze aankomend jaar terugkeren naar New South Wales. De non-profit organisatie MusicNSW spreekt al over een “grote overwinning voor festivals in NSW” en op Facebook verspreidt de Australische hard dance scene de hoop dat “The Aussie big D” terug zal keren.
Omslagfoto van Defqon.1 Australia
Vertaald uit het Engels door Tim Bekkering