In Nederland is hardstyle een van de populairdere muziekgenres binnen de dance-scene. Toch blijft het genre op de mainstream radiostations zoals Radio 538, Qmusic en 3FM vrijwel onzichtbaar. Deze grote zenders richten zich vooral op andere muziekstijlen, maar hardstyle krijgt zelden de kans om door te breken naar het radiopubliek. Het genre blijft vooral beperkt tot platforms zoals Spotify, SoundCloud, festivals en evenementen, waar het wel een enorme aanhang heeft.
LEES OOK: ‘Year of Summer’ als eerste hardstyle plaat ooit in Top 2000
Volgens het recente onderzoek van Radiomonitor is radio in Europa de grootste bron van blootstelling voor hitmuziek, met een bereik dat minstens vijf keer zoveel is als Spotify. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk is dit verschil zelfs tien keer zo groot. Dit benadrukt de invloed die radio nog steeds heeft in het verspreiden van muziek naar een breder publiek. Toch blijft hardstyle, ondanks de populariteit op de festivals en op platforms als YouTube en Spotify, een nichegenre dat buiten de mainstream radiostations nauwelijks te horen is.
Deze grafiek toont het aantal streams van nummers in vergelijking met hun positie in de hitlijsten. Zo is te zien dat in Nederland de radiostreams vijf keer zo veel is dan die van Spotify. In de grafiek daaronder is te zien dat in het Verenigd Koninkrijk de radiostreams ruim tien keer hoger zijn.
Hardstyle radio successen
Hoewel hardstyle zelden de mainstream radiolijsten bereikt, zijn er wel enkele nummers die doorgebroken zijn. Zo bereikte Year of Summer van Wildstylez in 2013 de derde plaats in de Nederlandse Top 40 en bleef het maar liefst 23 weken in de hitlijst staan. Het nummer was in 2023 ook het eerste hardstyle nummer dat de Top 2000 bereikte. Daarnaast ontving Ran-D vorig jaar een platinum award bij 3FM voor zijn hit Zombie. Sinds 2023 is er op verzoek van 3FM DJ Barend van Deelen ook een hardstyleavond bij het Glazenhuis, waar artiesten zoals Wildstylez, Headhunterz, Sefa en Outsiders al hebben opgetreden.
Voor liefhebbers die toch via radio willen luisteren, zijn er online platformen zoals Q-Dance Radio en de Dirty Workz stream. Hier is 24/7 hardstyle te horen, en daarnaast is er een maandelijkse radiostream van I AM HARDSTYLE. Maar de vraag blijft: zou hardstyle meer airplay moeten krijgen op de reguliere radio, of is het juist beter af in zijn eigen online ruimte?
Dit bericht op Instagram bekijken
Beeldmateriaal via: NPO 3FM